10 Smart Answers to Tough Interview Questions

In the wake of the fierce competition in the job market, recruiters are coming up with newer methods to screen employees- methods that are devised to avoid bad hires and select only the best for the available positions. There are many companies out there that enjoy the enviable position of being one of the desirable brands for the top candidates. Since it becomes difficult for them to select all of them for only one or two positions, they often include some very tough interview questions in their repertoire to test aspirants. While these questions become a tool for these companies to gauge the candidatesí credentials, for the candidates they pose a whole new challenge to be braved and there is no substitute to due preparations for facing this challenge with success. Listed below are the ten of the toughest interview questions and ways to answer them. Some of the questions might as well seem the simple run-off the mill affair but please remember that interviewers would still be keen on testing your tactfulness there.

Q1.Tell us about yourself.
Answer: As already indicated above, some of the seemingly simple questions might require you to exercise due tact in handling them. Here, instead of elaborating about your childhood, hobbies, interests etc, hit the nail on the head. Speak directly about your skills (including soft skills) - self-motivation, team spirit, power of analysis etc.

Q2.I understand that you are willing to work here. But what if youíre not rewarded with a designation jump for the next five-six years? How frustrating would that be? What would you do then?
Answer: Tell them that you are a go-getter but practical at the same time. Say how you remain inspired in your job by being able to learn in the position that is offered to you, and you also firmly believe that the right time for promotion will never go unrecognized.

Q3.Your resume reflects that you have changed many careers before. What makes you think that Iíll let you experiment with the job offered by me as well?
Answer: Tell them that as a frequent job changer, you are better equipped with diverse skills acquired from varied fields.

Q4.What are your weaknesses?
Answer: Make sure that you don't start off with an elaborate list of weaknesses that might as well provide a scope to your employer to tick you off instantly. Instead try to turn them to your strengths. For instance, you might say that since youíre a workaholic with an eye for details, you often tend to ignore your personal life- and that is your weakness. Even if youíre speaking about plain weaknesses, have a back-up answer ready Ė as to how youíre trying to eliminate them, without the interviewer having to ask you.


Q5.Why didnít you leave your job beforehand, when you knew that all was not well in your previous company?
Answer: Tell them that more than brooding over chances of layoff, you were working hard to save your own job.

Q6.What if I say that youíre overqualified for the position?
Answer: Donít give in, just because that your interviewer thinks that youíre overqualified for the post. Instead try to focus on the experience and skills that you would bring on board.

Q7.Why is it that youíre interested to start as a fresher in our business though youíre in your mid-thirties?
Answer: Tell them that you believe that at times, some steps taken backward help to propel your career. Starting as a fresher would aid you in comprehending their business better.

Q8.You already have been fired before. How did you deal with it?
Answer: Say that you were shocked initially and it took time to recuperate. But you never lost focus after that.

Q9.What would you do in a situation when your boss and you have different opinions about a hiring position, regarding candidates. You know that one you prefer would contribute significantly to the organization, while your boss is stressing particularly on another candidate.
Answer: Say that you would then recommend an on-site test, hiring both on a freelance basis for a certain period of time.

Q10.†Have you ever made a mistake that cost your company money?
Answer: Say that small mistakes have been part of your learning curve, but there was no big mistake of such magnitude (so as to make your company lose money).


Post New Comment: